1918

Tukialue Pohjois-Hämeessä 1918

Etelä-Suomi jäi kapinallisten ja punakaartilaisten haltuun tammikuussa 1918. Tämän seurauksena monet jättivät kotinsa ja hakeutuivat etelän paikkakunnilta pohjoiseen valkoisten tukialueelle. Samaan aikaan osa Svinhufvudin hallitusta matkusti Helsingistä Vaasaan.

Etelä-Pohjanmaa oli hallituksen joukkojen vahvin tukialue. Venäläisten joukkojen sympatia punakaarteille oli ensimmäinen ratkaistava ongelma. Venäläisten varuskunnat sijaitsivat Viipurista Suomenlahden rannikkoa pitkin aina Ouluun saakka.

Lahden suunnalta suojeluskuntalaiset hakeutuivat pohjoiseen. Valkoisen puolen kokoontumis- ja koulutuspaikkana toimi Sysmä. Asikkalan Vääksy jäi punaisten haltuun. Huhtikuun puoliväliin asti se toimi punakaartilaisten etappi- ja huoltokeskuksena. 

VUODEN KAHDEKSANTOISTA BLOGI

Punakaartin ryhmitys. Läntinen rintama, Tampere. Keskinen rintama, Kouvola. Itäinen rintama, Viipuri. Valkoisten ryhmitys kartassa vihreällä. Joukkojen (valkoiset) päämaja, Seinäjoki.

Kartalla tukialueen linja kulki Kuhmoisista Päijänteen yli itään päin Pulkkilanharjun pohjoispuolelle Karilanmaalle ja edelleen Heinolan – Mäntyharjun suuntaan. Päijänteen Hinttolan saaressa oli valkoisten vartiosto. Päijänne oli valkoisten Hämeen ja Savon -ryhmän välinen raja. Heinolan kaupunki pysyi punaisten hallinnassa huhtikuun lopulle asti.

Päijänteen länsipuolta osapuolet nimittivät Länsirintamaksi.

Punakaartin eteneminen helmikuussa 1918.

Punakaartien eteneminen helmikuussa 1918 Vilppula – Orivesi – Längelmäki – Kuhmoinen suunnalla.
Päijänteen itäpuolella Heinolan kaupunki kuului punaisten Keskiseen rintamaan, sen esikunta ja painopiste oli Kouvola–Mäntyharju radan suunnassa.

Sodan vaikutus ihmisiin on edelleen lähtemätön, 100 -vuotta sitten tapahtunut on historiallinen tosiasia. Nykyihmisen suurimpia huolia on sota-aihetta käsiteltäessä, miten saan sympatian riittämään ja etten vaan loukkaisi ketään kuulijaani. Aihe koskettaa edelleen hyvin konkreettisesti suomalaisten tunteita ja on osalle ihmisistä traumaattinen asia.

VUODEN KAHDEKSANTOISTA saavutettu itsenäisyys ei ollut pysyvä itsestäänselvyys 30 -luvun Euroopassa.

Järjestyksen palauttaminen ja maan vapauttaminen.
Eduskunnan valtuuttamana senaatin oli käynnistettävä toimenpiteet järjestyksen palauttamiseksi maahan. Mannerheim piti tehtävää järjestyksen palauttamisena ja maan vapauttamisena.

Tästä SOTILASPOIKABLOGIIN

1918 SODAN JÄLJET