Sodan perintö, Sota-ajan politiikka

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys ja pysyvä nautintaoikeus

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys, sen ovat osoittaneet sotiemme veteraanit, meidän vanhempamme ja isovanhempamme. Julkisuudessa, juhlapäivinä virallinen Suomi korostaa Talvi- ja Jatkosotaa. Ne käytiin 1939 ja 1941–44. Onkin totta, että silloin suomalaiset ”yksin”, yhdessä ponnistivat voimansa. Ulkopuolinen uhka torjuttiin ja nuori itsenäinen valtio säilyi. 

Pienten asema suurvaltojen välisessä pelissä

Päivitykset: Havaintoja jotka liittyvät Ukrainan selviämiseen.

Sota- ja lähihistoria on minulle läheinen aihe. Edustan itsenäisyyden ajan viidettä sukupolvea. Vanhempani kokivat Suomen Talvi- ja jatkosodan tapahtumat. Sodista muodostui maamme itsenäisyyden todelliset todisteet. Suomen Itsenäisyyspäivän aikaan olemme saaneet ja tulemme jatkossakin saamaan piristysruiskeen toisen maailmansodan tapahtumista.


Itsenäisyys ei ole ikuinen nautintaoikeus vaan se on joka päivä ansaittava uudestaan ja uudestaan

Venäjän hyökättyä sotilaallisesti Ukrainaan helmikuussa 2022 ryhdyttiin meilläkin miettimään Suomen tulevaa asemaa turvallisuus mielessä.

On hyvä palauttaa mieliin että itsenäisyys ei ole ikuinen nautintaoikeus vaan se on joka päivä ansaittava arkisissa töissä. Nyt se ei tosin tapahdu rauhallisissa oloissa. Suomi on joutunut valtiona täsmentämään asennettaan Venäjää kohtaan, kansainväliset suhteet ovat menneet ns. ”uusiksi”.

Minä uskon ukrainalaisten tahtoon puolustaa itsenäisyyttä sitkeästi. Helppoa se ei tule olemaan, Venäjä on materiaalisesti niskan päällä. Ukrainalaiset puolustavat tänään ja seuraavat viikot yksin omaa maataan. 3/2022

Ahdistava vuosi 2022

Sota on jatkunut 24.12. mennessä 10 kuukautta. Edellä esitettyyn arvioon sodan kehityksestä Ukrainassa näyttää tänään 5.12. että ukrainalaisten taistelu olemassa olostaan jatkuu pitkään. Vihamielinen naapurimaa Venäjä raunioittaa Eurooppalaista valtiota ja kansaa. Toivottavasti Ukraina pääsee rauhan aikaan ulkomaisen avun ja rintaman turvin mahdollisimman pian. Kulunut vuosi on ollut ”ahdistava”.

Itsenäisyyspäivää odotellessa 2023

Bidenin hallinnon rahahana tökkii!

Tänään 4.12.23 Venäjän aloittama sota Ukrainassa jatkuu.

Vaikka me kovasti aluksi toivoimme, että Venäjä ei menestyisi haluamallaan tavalla, niin on nyt kuitenkin käymässä. Rintama on jämähtänyt. Lännen käytännössä USA:n aseellinen tuki Ukrainaan ei ole ollut sillä tasolla, että yhteinen vihollinen olisi pystytty lyömään takaisin. Puhumattakaan Krimin takaisin valtaamisesta.

On ollut merkkejä jonkin aikaa, että Bidenin hallinnon rahahana alkaa jumittaa. Meillä, joku iltapäivälehti: kin on havahtunut sen näkemään. Laajasti tätä ei meillä halua kertoa eikä uutisoida? ? (4.12.2023)

Sodat käyvät yli kun suuret niin päättää

Valitettavasti Bidenin hallinto ja Saksa ovat nyt pakittamassa tästä Ukrainan sodasta ja jättämässä Euroopan todella vaarallisille vesille. Sopimus ja aselepo Ukrainassa alkaa häämöttämään. Silloin kun ”länsi” painostaa Ukrainan sopimukseen Venäjän kanssa, se tulee tarkoittamaan Suomelle ”kusisia” aikoja. (4.12.2023)

Ei tietenkään välittömästi, mutta jatkossa varmuudella. Venäjän sotateollisuus ja talous pyörii eikä sieltä tavara ja armeijat ole mihinkään loppumassa. Eu:ssa ei ole ryhdytty vielä konkreettisesti puolustuksen vahvistamiseen, asia junnaa, hääritään kokouksissa kauhistelemassa Yhdysvaltalaisten ehtyvää rahavirtaa Eurooppaan? (12/2023)

En ole tietäjä enkä asiantuntija, mutta tältä se nyt näyttää. Seurasin sodan 2/2022– alussa julkisuuden suomalaisia ”sota-asiantuntijoita”, kaiken karvaisia kommentaattoreita, mielestäni he oli yksipuolisia. Lähinnä Venäjän vähättelyä ja alun epäonnea sotatoimissa naureskeltiin. Lopetin seuraamisen aika pian.

Venäjä aloitti sodan, rikkoi rauhan ja valehteli joka suuntaan. Mutta tästä huolimatta on mielestäni typerää esiintyä asiantuntijana julkisuudessa vähättelemällä Venäjän kykyä sodassa. Molliminen näyttää ulos päin sen, kuinka tyhmiä me olemme.

Niin, ja kyllä tämä ”Tsaari” etukäteen kertoi julkisuuteen omista aikeistaan Itä-Ukrainassa. Krimin kohdalla ”lännen johtajat” , mm. Obama hyväksyivät tapahtuneen miehityksen ja kun Tsaari uhkaa ydinaseella 2022, ei niin sanotusta lännestä löydy JOHTAJAA sanomaan muuta kuin – en pidä tuollaisesta puheesta –, kuten Biden !

Pienten asema suurvaltojen välisessä pelissä

Suomen puolustajien – varsinkin julkisuudessa esiintyvien – olisi ollut hyvä pitää mielessä pari asiaa: Tulee se päivä kun ”joku” päättää sopia ukrainalaisten puolesta Venäjän irtautumisesta sotatoimista.

Siinä kohdassa Venäjä ei anna tuumaakaan periksi. Toiseksi, tässä sodassa olemme osapuoli tukemalla Ukrainaa sodassaan ja tuskin Venäjä jättää tätä huomioimatta, olemme valinneet ihan oikean puolen tukemalla Ukrainaa alusta alkaen. Tämä on meidän, pienen valtion valinta isossa pelissä. (4.12.2023)

Meidän vastuu ja asema suurvallan rajalla on realismia, on ollut historiassa ja tullee olemaan tästä eteen päin. (9.2.2024)

Kaikki kyllästyy kun ei tule tuloksia 2024

Tänäänkin Venäjää pelätään. Moni länsimaa on rajoittanut Ukrainan ase apua sodan alusta alkaen, niin ettei se voi voittaa Venäjää. Yhdysvaltain, Bidenin hallinto ei osannut vastata kysymykseen joulukuussa 2023, kun siltä kysyttiin, miten sen hallinto auttaa Ukrainaa puolustamaan tai voittamaan sota?

Nyt ei auta selitellä tilaa henkilön J.B. vanhuudella ja hauraudella kun maailma palaa.

Heikko sota menestys syksyllä 2023 Ukrainassa ja sodan nykytila on ollut Bidenin hallinnon käsissä. Ukrainalle ei annettu 2023 sellaista kalustoa jolla se olisi saanut vallattua sille kuuluvat alueensa takaisin. “Istuva ja uninen”, anteeksi vaan, tällä hetkellä, mielestäni länttä johtaa siihen kykenemätön presidentti, yhdessä demokraatti hallintonsa kanssa. (1/2024)

Ketä tämä yksipuolinen uutisointi palvelee?

Joe. B on vedellyt punaisia viivoja, joilla ei ole mitään vaikutusta Putiniin. Entinen presidentti Trump ei ole ollut tässä sodassa keskeinen toimija eikä republikaanit vallassa, vaikka ongelmat nyt heidän niskaansa sysätään. Näin se politiikan viestintä Suomessa toimii. Demokraattien äänitorvi CNN kertoo yksipuolisen viestin ja meidän päämediat toistavat se kritiikittömästi meille. Meille ei kerrota juuri mitään positiivista Yhdysvalloista ja yleensä aina siihen sotketaan republikaanit ja Donald Trump, vaikka suoranaista asia yhteyttä ei olisikaan. Ihmettelen, , , ketä ja mitä tällainen journalismi meillä palvelee?

Yhdysvalloissa on vaalivuosi ja nyt äänestäjät odottavat johtajilta tuloksia.

Vaalivuosi 2024 USA:ssa tuo esiin sisäpoliittisia ongelmia ja tyytymättömyyttä omia johtajia kohtaan. Demokraattien hallinto on saanut aikaan paljon hallitsematonta maahan muuttoa, arviot jopa 7 miljoonaa. Kautensa alussa J. Biden purki ensi töikseen edellisen presidentin, Trumpin asetuksia, koskien maahan pääsyä. Hänen kaudella asiat ovat kehittyneet erittäin huonoon tilaan ja tyytymättömyys on lisääntynyt myös Joe Bidenin omissa joukoissa.

Suomen media ei kerro Trumpin kannatuksen todellista syytä

Kun tuloksia ei tule, kaikki kyllästyy. Yhdysvalloissa äänestäjät haluavat muutosta. Osa republikaaneista haluaa asiat omassa maassaan kuntoon, eikä käyttää enemmän rahaa Euroopan suojelemiseen. USA on ollut merkittävin Ukrainan sodan rahoittaja.

Liian vähän liian myöhään. Tätä ei Suomen media ole julkisuuteen kertonut, vaan se mielistelee demokraattien epäonnistunutta ulkopolitiikkaa Ukrainan sodassa. Nyt demokraatit ovat alkaneet kertomaan meille kaiken olevan republikaanien syytä ja tätä meidän media alkaa toistamaan.

Kilpaa haukkujat, leimakirveet ja ns. ”asiantuntijat”

Melkoista sumutusta ja vastustajan kilvan haukkumista. Toistuvasti joku rauhanpuolustaja kuten Markku Kangaspuro käy YLE:n uutisissa (9.2.24), mollaamassa amerikkalaisia ”trump uskovaisiksi” ! ! Haloo, näinkö puhutaan liittolaisista, lietsomalla epäasiallisesti, onko meillä tähän varaa, HÄH ?

Eikö Hän ole tehnyt mitää hyvää?

Entinen presidentti Trump on menestynyt tammikuun esivaaleissa 2024 hyvin ja on tällä hetkellä erittäin suosittu. Läntinen media pyrkii kertomaan että Ukrainan hylkääminen olisi jopa Trumpin syytä. Hänellä ei kuitenkaan ole sodan kanssa toistaiseksi mitään tekemistä.

Meillä vallitsee yksipuolinen uutisointi ja media toivoo ilmeisesti että kukaan ei huomaisi kuinka kehnosti länttä johdetaan. Meillä demokraattien hallintoa ei ole arvosteltu sen töppäilyistä, sen sijaan Trump nähdään lähes kaiken ongelmaksi. Eikö hänessä ole muka mitään hyvää? Missä on ”meidän” toimittajien asiaan kuuluvat näkökulmat?

Kun maailma palaa – KUKA LÄNTTÄ JOHTAA –

Obama ei halunnut tehdä mitään Krimin suhteen ja Biden oli silloin varapresidenttinä. Sanoivat, “Ukraina ei kuulu meidän etupiiriin”.

Kun ns. lännessä, johon Eurooppa lukeutuu, on tehokkaasti rajoitettu ase apua Ukrainalle, niin Yhdysvalloissakin kaikki alkavat olla kyllästyneitä kun ei tule tuloksia. Yhdysvallat, on suurin rahoittaja Natossa ja mielestäni Yhdysvaltain presidentin kuuluisi olla, ja esiintyä Lännen vahvana johtajana.

No, miten on!

Nyt Suomessa kauhistellaan – Trump sitä ja tätä – 

Yhdysvalloissa on vaalivuosi ja äänestäjät odottavat päättäjiltä tuloksia. Varmuudella osa ei halua maksaa enää yhtään taalaa Euroopan sotaan, koska tuloksia ei ole.

“Kun tuloksia ei tule”.

En usko Suomen median nykyistä USA-uutisointia sellaisenaan, joka käyttää lähteinä etunenässä demokraattien äänitorvea (CNN). Ne eivät mielestäni anna todellista kuvaa Yhdysvaltojen tilanteesta tällä hetkellä. En tiedä ketä tämä palvelee, varsinkaan nyt, kun olemme Yhdysvaltojen liittolainen. (Päivitetty 9.2.2024) Kaikki kyllästyy kun ei tule tuloksia.

Uusi aikakausi NATON -jäsenmaana 2023

Suomesta tuli 4.4. puolustusliitto Naton 31. jäsen. Sotilaallisen liittoutumattomuuden aikakausi historiassamme on päättynyt. Nato-jäsenyyttä juhlistettiin lipunnostoseremonialla Naton päämajalla Brysselissä liittymiskirjan talletuksen jälkeen.

Miksi suhtautuminen NATOON muuttui – vai muuttuiko

Asenne NATOON ja oman maan puolustamiseen liittoutumattomana muuttui lyhyessä ajassa. Monien hartaasti kaivattu laaja, myönteinen kansalaismielipide NATO-asiassa antoi tukea maan johdolle, sen arvioidessa turvallisuustilannetta ja puolustuspolitiikan tulevaa linjausta. Presidentti aloitti konkreettiset neuvottelut sotilaallisesta puolustusliitosta alkuvuodesta 2022.

Kansainvälinen tilanne johti puolueettomuuspolitiikan uudelleen arviointiin. Riittävää sotilaallista tukea ei ole saatavissa Euroopasta, vaan siitä oli aktiivisesti neuvoteltava Valkoisessa Talossa, Washingtonissa. Suomesta tuli, erittäin nopealla aikataululla Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATON -jäsenmaa 4.4. 2023.

Miksi suomalaisten mielipide muuttui?

Ehkä tähän johti se, kun sinulle oli pitkään sanottu OPTIO, jota voimme käyttää ”pahan päivän” tullen. 

Tässä asiassa ”kansalaismielipide” vaikutti selvästi. Itse olin toivonut, että demokraattinen järjestelmämme hoitaisi tämän tasoiset ulkovaltojen välisiin suhteisiin vaikuttavat asiat ”rauhan” aikana kuntoon. Mutta ei, tulimme yllätetyksi housut kintuissa. Aihe ei koskaan ollut meillä esim. hallituskysymys.

(Päivitetty 6.4.23).

Moni ajattelee ja sanoo nyt ”en olisi uskonut näkeväni sotaa Euroopassa omana elinaikanani”.

SUOMEN TALVISOTA 1939-1940
Kuva: Stina Rautala 2006.

-Laajalla Euroopan Unionin tasolla pehmeä suhtautuminen Kremliin, Venäjän vallatessa Krimin 2014, on johtanut Euroopan ja meidät lopulta tähän pisteeseen. (27.2.2022)

-Aika näyttää mihin Eurooppa on ajautumassa turvallisuuden ja yhteisen näkemyksensä kanssa. 2/2022

-Viimeiset parikymmentä vuotta EU:n ja Suomenkin ulkopolitiikka on ollut ties missä. 2/2022

Ulkopoliittinen käännös Suomen turvallisuuspolitiikassa tapahtui keväällä 2022 kun poliittinen johtomme teki päätöksen ja Suomi on hakenut kesällä puolustusliitto NATON jäsenyyttä. 12/2022


Perinteinen itsenäisyyspäivä

Perinteinen Itsenäisyyspäivän vietto luo kuvaa Talvisodasta 1939–40 ja Jatkosodasta 1941–44. Silloin nuori valtio joutui puolustamaan omaa aluettaan asein säilyttääkseen itsenäisyytensä. Suomalaiset sotilaat ja kotirintama yhdistivät voimansa. Hinta oli kova. Maa säilytti itsenäisyytensä. Vuosittain 6.12. puolustusvoimamme juhlistavat perinteisiin kuuluvalla tavalla järjestäen valtakunnallisen paraatin.

Kuva: Veteraani ja kansalaisjärjestöjen lippulinna järjestäytyneenä seppeleenlaskutilaisuuteen ja kunnianosoitukseen Asikkalassa 6.12.2018. 

Asikkala 2018.

Veteraani – Ilman puolustustahtoista kansaa ja veteraaniemme panosta Suomi tuskin olisi itsenäinen valtio

Itsenäisyyttä on puolustettu kolmessa sodassa

Talvisota syttyi marraskuun lopussa kun Neuvostoarmeija tunkeutui rajan yli maahamme. Sodan syttymistä muistetaan 30.11. Samalla viikolla 6.12. vietetään myös Suomen Itsenäisyyspäivää. Neuvostoarmeijan hyökätessä maahan 1939 Suomi oli ollut itsenäinen valtio yli kaksikymmentä vuotta. Itsenäisyys tai oikeammin sen julistaminen 1917 ei ollut kuitenkaan pelkkä ilmoitusasia. Suomihan oli ollut edelliset sata vuotta osana Venäjää. 

Tarton, Moskovan ja Pariisin rauhansopimus

Ennen edellä mainittuja kahta sotaa Suomi oli solminut Tarton rauhan Neuvosto-Venäjän kanssa 1920. Suomi ja Neuvosto-Venäjä olivat olleet sodassa keskenään 1918. Tarton rauhassa Suomi sopi alueista, itärajasta ja suhteistaan Neuvosto-Venäjään. Talvisodan rauha tehtiin 1940 Moskovassa ja Jatkosodan rauhansopimus solmittiin 1947 Pariisissa.

Virallisesti meillä jätetään aina kertomatta kuinka irtaantuminen Venäjästä suvereeniksi valtioksi sujui:

  • On kiusallista ottaa puheeksi itsenäisyystaistelu 1918
  • Kenen kanssa Suomi oli sodassa 1918
  • On helpompi ohittaa yli kaksikymmentä vuotta historiaa, kun pysähtyä pohtimaan sitä miksi Suomi itsenäistyi
  • Virallisen Suomen olisi avoimesti kerrottava kansakunnan vapaustaistelusta itsenäiseksi valtioksi
  • On mielenkiintoista seurata mediaa ja yleistä käsitystä siitä, mihin se itsenäisyyden liittää tänään.

Sodan perintö seuraa sukupolvelta toiselle

Itsenäisyyspäivänä maanpuolustus- ja kansalaisjärjestöjen yhteiset lippulinnat tekevät kunniaa käymällä hautausmailla sotiemme muistomerkeillä. Monilla paikkakunnilla käynnit tehdään myös sodan 1918 molempien osapuolten muistomerkillä. Osapuolina tarkoitan punaisia ja valkoisia. Näin kansakuntana kunnioitamme ja arvostamme omaa menneisyyttämme. 

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys ja ikuinen nautintaoikeus.
Muistomerkki Asikkalassa.

Itsenäisyys ei ole ikuinen nautintaoikeus vaan se on joka päivä ansaittava uudestaan ja uudestaan

Itsenäisyyspäivänä emme mielellään puhu varsinaisesta murros- ja itsenäistymisvaiheesta 1917-18. Sen muisteleminen on eriytynyt ihan muihin päivämääriin. On kuitenkin hyvä muistaa tässä yhteydessä, että itsenäisyysjulistuksen aikoihin 1917–18 kansakunta jakautui kahtia. Kansakuntana ymmärsimme vapauden vaatimukset eri tavoin. Tämän seurauksena Suomessa käytiin talvella 1918 vapaussotaa ja sisällissotaa.

Kuva: Vapaussodan hautamuistomerkki Asikkalassa.

Traumaattinen sota 1918 on huomattavasti vaikeammin käsitettävä, kuin  Talvisota 1939–40. Talvisodassa oli selkeä vastustaja ja raja josta tapeltiin Neuvostoliiton kanssa. Sodassa 1918 ei ollut yhtä selkeää vihollista eikä rintamaa rajoineen. Sisällissodissa vastustajaksi voi valikoitua kuka tahansa.

Jälkeenpäin voittajapuoli alkoi nimittämään sotaa vapaussodaksi. Se ei ole mitenkään virheellinen nimi.

Selvitykset sotien kenttäoikeuksista ja jälkitapahtumista ovat tutkineet sotaa 1918 sisällissotana. Siinäkään ei ole mitään väärää. On vain huomioitava, että nykyhetki on aina läsnä nimitettäköön sota-aikaa 1918 millä nimellä hyvänsä.

Näillä ajatuksilla toivotan Sinulle hyviä lukuhetkiä. Onnea 105-vuotiaalle Suomelle!

Ilman puolustustahtoista kansaa ja veteraaniemme panosta Suomi tuskin olisi itsenäinen valtio

Kaikki mahdolliset voimavarat otettiin käyttöön ja mobilisoitiin taisteluun ylivoimaista vihollista vastaan. Lue talvisodan henki, kaikkien sisukas, sitkeä ja kestävä, Talvisota 1939 oli totaalinen, siinä kaikki suomalaiset olivat uhan alla.

Kiitos Sinulle, että luit tämän blogikirjoituksen.

Tagged , ,