Sodan jäljet

SODAN JÄLJET  -kirja on Pohjois-Hämeen I pataljoonan sotapolku talvella 1918. Kiinnostukseni itsenäistymisvaiheen historiaan alkoi, kun perehdyin Jääkäriliikkeen syntyvaiheisiin ja kävin ”jääkärien jäljillä” Latviassa, Missejoen ja Riianlahden ranta-asemissa.

Suomesta Saksaan ”partiolaiskurssille” lähteneet vapaaehtoiset miehet osallistuivat koulutuksensa lisäksi 1. Maailmansodan taisteluihin 1916.

Pataljoonan päällikkö Hans Kalm

Kalmin pataljoona kääntyi Viitailasta Hatsinan suuntaan. Illalla se oli Lahdenpohjan tasalla. Punaisten partioita ei kohdattu, eikä luultua taistelua tullut. Kalmin pataljoona jakautui, pääosa jatkoi suoraan Hatsinaan. Osa erkani Uskilaan Hollolan kirkon suuntaan.

Kirja perustuu Pohjois-Hämeen I pataljoonan ja sen päällikkö majuri Hans Kalmin sotaretkeen 1918.

Pidimme vielä pienen lepohetken  kahden komppanian kanssa ennen lähtöämme aamulla 29.4 Vääksystä Kurhilaan päin.

 ”Ennen liikkeen alkamista selitin pojilleni millainen tehtävä nyt oli edessämme. En ole puhuja enkä osaa sanoilla innostaa, mutta semmoisen miehistön nostattamiseen ei tarvittu koskaan retoorisia keinoja.”

Selitin heille, että nyt oli punaisten rintama murrettu ja on heidän aikomus päästä hinnalla millä tahansa Länsi-Suomesta yhtymään Itä-Suomessa toimiviin punaisiin.”

Olen ennakoinut että saksalaisa ne ainakin pelkäävät ja siinä tapauksessa ottavat pakomahdollisuuden yrittää Vääksyn kautta itään. Lisäsin, että meillä on vastassa suuri tulva, vakavina seisoivat miehet mutta järkähtämättä.” Lähde: Kalmin pataljoona Suomen vapaussodassa, Hans Kalm, Helsinki 1919 

Sota jättää jälkiä maastoon ja ihmiseen, Sodan Jäljet -kirja kertoo itsenäistymiskamppailun tapahtumista, joista olet kenties aiemmin kuullut tai lukenut. Olen ottanut ensimmäiset valokuvat 2002 kesällä, maastokäynnit ovat viime vuosilta.

Tänään yli sata vuotta tapahtumista, sodan jäljet näkyvät edelleen maastossa, kuten vanha juoksuhauta nuorisoseutatalon takana, muistomerkki metsän laidassa tai “veljes-sodan” muistijälki mielessä.

Kirjan kuvat ja kartat auttavat lukemista ja sotatapahtumien ymmärtämistä. Karttapiirrokset kuvaavat sodanajan tukialueita, rintamatilanteita ja osassa on nykypäivän ”kiintopisteitä”, jotka helpottavat perehtymistä tapahtumiin paikan päällä.

                                                                                                           

Tilaa nyt verkkokaupasta printtikirja tai ekirja.
Tilaa kirja nyt!