Esittely

Sotien traumaattinen muisto heijastuu edelleen läpi suomalaisten sukupolvien ja määrittää kansakuntamme itsenäisyystuntoja.

Edustan itsenäisyyden ajan neljättä sukupolvea. Omat vanhempani elivät läpi talvi- ja jatkosodan, joista muodostui itsenäisyyden todelliset todisteet. Sotahistoriaa ja valokuvausta harrastavana olen yhdistänyt historialliset sotatapahtumat valokuviin joita olen matkan varrelta kuvannut.

Yhteinen historia

Menneisyys seuraa sukupolvelta toiselle. Traumaattinen sota 1918 on huomattavasti vaikeammin ymmärrettävä, kuin vaikka Talvisota 1939-40, jossa oli selkeä vastustaja ja raja josta tapeltiin. Sodassa 1918 ei ollut yhtä selkeää vihollista eikä rintamaa rajoineen. Jälkeenpäin voittaja puoli alkoi nimittämään sotaa vapaussodaksi. Se ei ole mitenkään virheellinen nimi. Antautunut ja tappion kärsinyt osapuoli on alkanut nimittämään tapahtumaa myöhemmin sisällisodaksi. Siinäkään ei ole mitään väärää. On vain huomioitava, että nykyhetki on aina läsnä nimitettäköön sota-aikaa 1918 millä nimellä hyvänsä.

Historiantutkijat varoittavat presentismistä eli menneisyyyden alistamisesta nykyisyydelle.

Jälkipolvet tulevat etsiessään löytämään jatkossakin sotien sankareita ja konnia.

Keskustelun tasapuolisuudessa on aina parantamisen varaa.

Mielestäni syyllisten etsiminen on täysin hyödytöntä, vaikka se saattaa palvella jotakuta.