1918 Suomi jakautui Etelä-Suomen jäädessä kapinallisten punakaartilaisten haltuun

1918 Suomi jakautui kahtia Etelä-Suomen jäädessä kapinallisten kaartilaisten haltuun. Tämän seurauksena monet jättivät kotinsa ja matkasivat etelän paikkakunnilta pohjoiseen. Samoin teki osa Svinhufvudin senaattoreista. Osa hallituksen jäsenistä matkusti turvaan pois Helsingistä. Tukialueelle Vaasaan matkustaneet senaattorit muodostivat Vaasan senaatin.

1918 Etelä-Pohjanmaa oli hallituksen joukkojen vahvin tukialue. Venäläisten joukkojen sympatiat ja tuki punakaartille oli ensimmäisiä itsenäisyyssenaatin ratkaistavia kysymyksiä. Venäläisten varuskunnat sijaitsivat Viipurista Suomenlahden rannikkoa pitkin aina Ouluun saakka.

Kahtiajako

Tällä sivulla Suomen jakautuminen näkyy kartoissa. Yhteiskunnassa jännitteet lisääntyivät ja mielipiteet jakautuivat vahvasti. On hyvä huomioida, että kaikki eivät joutuneet millään tavoin konflikteihin talven kahdeksantoista aikana. Maan jakautuminen ei ollut totaalinen kansan kahtiajako. Kaikki eivät ottaneet osaa tuleviin sotatoimiin millään tavoin.

Tukialue Pohjois-Hämeessä 1918

Lahden suunnalta suojeluskuntalaiset hakeutuivat pohjoiseen. Valkoisen puolen kokoontumis- ja koulutuspaikkana toimi Sysmä. Asikkalan Vääksy jäi punaisten haltuun. Huhtikuun puoliväliin asti se toimi punakaartilaisten etappi- ja huoltokeskuksena. 

Sysmä sijaitsee Päijänteen itäpuolella. Se kuului valkoisten joukkojen Savon ryhmään. Kuhmoinen sijaitsee Päijänteen länsipuolella ja kuului valkoisten Hämeen ryhmään.

Kartalla tukialueen linja kulki Kuhmoisista Päijänteen yli itään päin Pulkkilanharjun pohjoispuolelle Karilanmaalle ja edelleen Heinolan – Mäntyharjun suuntaan. Päijänteen Hinttolan saaressa oli valkoisten vartiosto. Päijänne oli valkoisten Hämeen ja Savon joukkojen välinen raja. Heinolan kaupunki pysyi punaisten hallinnassa huhtikuun lopulle asti.

Kartta punakaartit Hämeessä 1918

Sodan vaikutus ihmisiin on edelleen lähtemätön. Yli 100 -vuotta sitten tapahtunut on historiallinen tosiasia. Nykyihmisen suurimpia huolia on sota-aihetta käsiteltäessä, miten saan sympatian riittämään ja etten vaan loukkaisi ketään kuulijaani. Aihe koskettaa edelleen hyvin konkreettisesti suomalaisten tunteita ja on osalle ihmisistä traumaattinen asia.

Päijänteen länsipuoli

VUODEN KAHDEKSANTOISTA BLOGI

Järjestyksen palauttaminen ja maan vapauttaminen.
Eduskunnan valtuuttamana senaatin oli käynnistettävä toimenpiteet järjestyksen palauttamiseksi maahan. Mannerheim piti tehtävää järjestyksen palauttamisena ja maan vapauttamisena.