1918 Suomi jakautui kahtia

1918 Suomi jakautui kahtia tammikuussa Etelä-Suomen jäädessä kapinallisten ja punakaartilaisten haltuun. Tämän seurauksena monet jättivät kotinsa ja hakeutuivat etelän paikkakunnilta pohjoiseen valkoisten tukialueelle. Samoin teki Svinhufvudin senaatti, osa hallituksen jäsenistä, matkusti turvaan pois Helsingistä Vaasaan tammikuussa 1918.

1918 Etelä-Pohjanmaa oli hallituksen joukkojen vahvin tukialue. Venäläisten joukkojen sympatia punakaarteille oli ensimmäinen ratkaistava ongelma. Venäläisten varuskunnat sijaitsivat Viipurista Suomenlahden rannikkoa pitkin aina Ouluun saakka.

Tukialue Pohjois-Hämeessä 1918

Lahden suunnalta suojeluskuntalaiset hakeutuivat pohjoiseen. Valkoisen puolen kokoontumis- ja koulutuspaikkana toimi Sysmä. Asikkalan Vääksy jäi punaisten haltuun. Huhtikuun puoliväliin asti se toimi punakaartilaisten etappi- ja huoltokeskuksena. 

Kartalla tukialueen linja kulki Kuhmoisista Päijänteen yli itään päin Pulkkilanharjun pohjoispuolelle Karilanmaalle ja edelleen Heinolan – Mäntyharjun suuntaan. Päijänteen Hinttolan saaressa oli valkoisten vartiosto. Päijänne oli valkoisten Hämeen ja Savon joukkojen välinen raja. Heinolan kaupunki pysyi punaisten hallinnassa huhtikuun lopulle asti.

Kartta punakaartit Hämeessä 1918

Sodan vaikutus ihmisiin on edelleen lähtemätön. Yli 100 -vuotta sitten tapahtunut on historiallinen tosiasia. Nykyihmisen suurimpia huolia on sota-aihetta käsiteltäessä, miten saan sympatian riittämään ja etten vaan loukkaisi ketään kuulijaani. Aihe koskettaa edelleen hyvin konkreettisesti suomalaisten tunteita ja on osalle ihmisistä traumaattinen asia.

Päijänteen länsipuoli

VUODEN KAHDEKSANTOISTA BLOGI

Järjestyksen palauttaminen ja maan vapauttaminen.
Eduskunnan valtuuttamana senaatin oli käynnistettävä toimenpiteet järjestyksen palauttamiseksi maahan. Mannerheim piti tehtävää järjestyksen palauttamisena ja maan vapauttamisena.

Tästä SOTILASPOIKABLOGIIN