Sodan perintö

Mikä muistomerkki on Haminankylässä?

Tein aikamatkan toukokuussa Hausjärvelle. Mommila on keskellä eteläisen Hämeen viljapeltoja. Mommila-Hietoisissa sijaitsevassa kyläkeskuksessa on 1960- ja 70-luvun tyyliin sisustettu kahvila-baari. Kauppakiinteistö on rakennettu 1898. Siinä toimi aikanaan kauppa, posti, pankki ja huoltoasema yli 100 vuoden ajan. Aivan lähietäisyydellä sijaitsee vanha kartano miljöö. Nykyisin yksityisomistuksessa oleva kartano liittyy Suomen itsenäistymisen ajan historiaan.

Tämä marraskuu on muuten se aika vuodesta kun kirjailija Väinö Linnan tekstit lentää.

Talvisota syttyi 80 vuotta sitten. Väinö soti Itä-Karjalan korvissa reilu vuosi talvisodan päättymisen jälkeen jatkosodassa puna-armeijaa vastaan. Hänen romaani Tuntematon Sotilas sai alkunsa myöhemmin jatkosodan kokemuksista, eikä talvisodassa 1939. Itsenäisyyspäivänä on esitetty TV:ssä elokuvaa Tuntematon sotilas, jossa Rokka lataa.

“Miss sie hyvvää miestä kaipaat, täss siul o sellane! Ja, kuuule sie vänskä, mie EN ala kivvii asettellee siu polkuis juuree”

Tässä sinulle kertaus marraskuun tapahtumasta 1917.

Mitä marraskuussa 1917 tapahtui Hausjärven Mommilassa?

Hausjärvellä Mommilassa venäläiset matruusit ampuivat Alfred Kordelinin ja isännöitsijä Paul Petterssonin marraskuussa 1917. Kordelin oli silloin Suomen rikkain mies. Hän omisti Mommilan ja Jokioisten kartanot ja Naantalin Kultarannan. Hän oli kauppias ja maanviljelysneuvos. Matruusit tulivat kartanoon etsimään vallankumousta vastustavia joukkoja ja aseita.

Mitä muistomerkki kertoo Sinulle?

Muistomerkin yhteydessä on taulu.  “Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Emil Wikström, ja se paljastettiin 6.11.1937. Sen pystyttämisestä huolehtivat Hausjärven Haminankylän nuorisoseura ja Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto”. Musitomerkki maantien vieressä.

Ammuskeluun kylätiellä otti osaa 7. marraskuuta 1917 30 miehinen Venäläinen matruusiosasto. Matruusit olivat tulleet Oittiin junalla Helsingin suunnasta. Vangiksi otetut Kordelin ja isännöitsijä Pettersson joutuivat surmatuiksi jonkun matruusin ampumana kylätiellä. Lahdesta lähtenyt suojeluskunta osasto joutui ammuskeluun venäläisten kanssa.

Marraskuussa 1917 Suomessa oli alkanut yleislakko ja sen aikana työväenliikkeen järjestäytyneet kaartilaiset alkoivat toimia. Vallankumoukselliset keskuskomiteat organisoivat ja muodostivatplutoonia” eri paikkakunnilleJärjestyskaarteja perustaneet työläiset ja vallankumousta kannattaneet venäläiset sotilaat käyttivät paikoin väkivaltaa. Ryöstelyä ja murhia tapahtui.

Tietoa 1917–18 tapahtumista

Kaartit pystyivät haastamaan aseellisesti eduskunnan enemmistön eduskunnan ulkopuolella. Maassa ei ollut sillä hetkellä toimivia ja luotettavia “poliisivoimia”. Vallankumouksen ilosanomaa mm. Lahteen tuotiin Kotkan ja Kymenlaakson järjestyskaartilaisten toimesta. Runollisesti Kymenlaakso on nimetty kumouksen kehdoksi.

Elokuva Mommilan veriteot kuvaa tapahtunutta synkkänä marraskuun yönä. Paha oli irti. Kordelin vietti kotonaan 49 -vuotissyntymäpäivää. Kartanossa oli vieraana nuori lakimies Risto Ryti vaimonsa kanssa. Hänestä tuli myöhemmin Suomen tasavallan presidentti. Heidät pelasti ammuskelussa matruusin jumiin mennyt ase kohtalon hetkellä.

 

Tämän paikan läheisyyteen surmattiin 6.11.1917 venäläisten matruusien toimesta Alfred Kordelin. Maanviljelysneuvos Kordelin oli Mommilan kartanon omistaja. Sijainti on Lammintiellä nr. 2951, käännytään Kärkölän ja Hausjärven väliltä (tieltä 54).
Hietoisten kyläpuoti.
Vanha makasiini kartanon alueella.
Tiilinen rakennus kartanon alueella.

Yhtä oikeaa vastausta ei ole, mutta tutkittu on.

SODAN PERINTÖ JA JÄLKIPYYKKI

Jaa tämä artikkeli

Tagged ,