Sodan perintö, Sota-ajan politiikka

Risto Ryti selvisi täpärästi – Mommila 1917

Risto Ryti selvisi täpärästi tilanteesta. Tämä järkyttävä tapahtuma koettiin Hämessä Venäjän vallankumouksen alkuaikana? Nuori lakimies Risto Ryti oli vierailulla Mommilan kartanossa. Venäläismatruusi tähtäsi ja painoi kiväärin liipasinta. Naps, kivääri ei lauennut – ehkä patruunat olivat loppuneet. Risto Ryti selvisi täpärästi. #ristoryti#mommila#kordelin

Tässä postauksessa kerron sinulle kahdesta miehestä. Molemmilla on paikka Suomen historiassa. Suomi oli jäänyt talvella 1917 ilman hallitsijaa. Sen jälkeen eduskunta oli kokoontunut, uusi senaatti eli hallitus aloittanut ja kaatunut. Järjestetty syksyllä uudet eduskuntavaalit jne.

Tämän jutun päähenkilö suunnitteli liiketoimiensa tulevaisuutta yhdessä juristinsa kanssa. Maailmansota oli kestänyt Euroopassa jo kolme vuotta. Suomi oli edelleen riippuvainen Venäjän hallinnosta ja siellä oli alkamassa vallankumous. Svinhufvudin itsenäisyysjulistus tulisi kuukauden päästä. Mutta miten siinä kävisi, ottaisiko venäläiset sotilaat sittenkin otteen Suomesta? 

Mommila on keskellä eteläisen Hämeen viljapeltoja. Mommila-Hietoisissa sijaitsevassa kyläkeskuksessa on nykyisin 1960- ja 70-luvun tyyliin sisustettu kahvila-baari. Kauppakiinteistö on rakennettu 1898. Siinä toimi aikanaan kauppa, posti, pankki ja huoltoasema yli 100 vuoden ajan.

Lähietäisyydellä sijaitsee vanha kartano. Nykyisin yksityisomistuksessa oleva kartano liittyy Suomen itsenäistymisen, murrosajan historiaan.

Risto Ryti selvisi täpärästi – Mommila 1917
Mommilan kartano, kuva 2019.

Mitä marraskuussa 1917 tapahtui Hausjärven Mommilassa?

Marraskuussa 1917 Suomessa oli levotonta. Eri motiivein järjestäytyneet kaartilaiset käyttivät laittonta järjestysvaltaa. Venäjän santarmi oli samoin epäluotettava. Työväen järjestyskaartilaiset ja venäläissotilaat veljeilivät keskenään. 

Järjestyskaarteja perustaneet työläiset ja vallankumousta kannattaneet venäläiset sotilaat suorittivat laittomia ase-etsintöjä maaseudun taloissa. Maassa oli ruokapula siksi maataloustuotteet olivat huomion ja varastelun kohteena.

Vallankumouksen nimissä

Vallankumouksen nimissä liikkuneet matruusit ja kaartit pystyivät haastamaan aseellisesti eduskunnan enemmistön eduskunnan ulkopuolella. Maassa ei ollut sillä hetkellä luotettavia “poliisivoimia”. Vallankumouksen ilosanomaa mm. Lahteen tuotiin Kotkan ja Kymenlaakson järjestyskaartilaisten toimesta. Runollisesti Kymenlaaksoa on kutsuttu kumouksen kehdoksi.

Pietarin rata oli tärkeä liikenneväylä

Mommilan kartano oli lähellä Pietarin rataa. Siellä kuviteltiin olevan Lahden suojeluskuntien aseita. Ammuskeluun kylätiellä otti osaa 7. marraskuuta 1917 30 miehinen Venäläinen matruusiosasto. Matruusit olivat tulleet Oittiin junalla Helsingin suunnasta.

Vangiksi otetut Kordelin ja isännöitsijä Pettersson joutuivat surmatuiksi. Joku matruusi ampui heidät kylätiellä. Risto Ryti pelastui samassa kahakassa. Lahdesta Oittiin lähtenyt suojeluskuntaosasto joutui ammuskeluun venäläisten matruusien kanssa.

Alfred Kordelin oli kuollessaan 49 -vuotias. Hän oli eläessään Suomen rikkain mies, kauppias ja maanviljelysneuvos. Hän omisti mm. Mommilan ja Jokioisten kartanot sekä Naantalin Kultarannan.


10 kohdetta joista kirjoitan blogissa


Elokuva Mommilan veriteot kuvaa tapahtunutta synkkänä marraskuun yönä. Paha oli irti. Kordelin vietti kotonaan 49 -vuotissyntymäpäivää. Kartanossa oli vieraana nuori lakimies Risto Ryti vaimonsa kanssa. Hänestä tuli myöhemmin Suomen tasavallan presidentti. Heidät pelasti ammuskelussa matruusin jumiin mennyt ase kohtalon hetkellä. Lue lisää Ryti presidenttinä, linkki sivun lopussa.

Risto Ryti syntyi 3.2.1889 Huittisissa. Hän oli poikkeuksellisen lahjakas lapsi. Kirjoitti ylioppilaaksi 17 -vuotiaana 1906 ja jatkoi lakitieteen opintoja yliopistossa. Nuorena parikymppisenä juristina Risto Ryti perusti asianajotoimiston Raumalle. Liikemies Kordelin oli hänen asiakkaansa. Risto Rytin merkitystä Kordelinin liiketoimien menestymiseen  pidetään keskeisenä. 

Nuori Ryti eteni urallaan ja politiikassa. Kova ja kylmähermoinen luonne yhdistettynä ulkopolitiikkaan ja talouselämän ymmärrykseen tekivät hänestä arvostetun johtajan. Toisen maailmansodan jälkeen hän joutui kantamaan suuren henkilökohtaisen vastuun Suomen kohtalon hetkinä. Risto Ryti selvisi vaikeista paikoista.

Mitä muistomerkki kertoo sinulle?

Muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Emil Wikström, ja se paljastettiin 6.11.1937. Sen pystyttämisestä huolehtivat Hausjärven Haminankylän nuorisoseura ja Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto”.

Kuvat 2019 – Kertovat kertovat menneestä ja nykyisestä ajasta

Kyläkauppa Hietoinen
Hietoisten kyläpuoti.
Makasiini Mommilan kartano
Vanha makasiini kartanon alueella.
Pajarakennus Mommila
Tiilinen rakennus kartanon alueella.

Toisaalta hän välttämättä tarvitsi liiketoimintaansa eri alojen asiantuntijoiden apua. Etenkin lakimies Risto Ryti vaikutti maailmansodan ensimmäisinä vuosina merkittävästi taloudellisiin ratkaisuihin. Ryti oli muutoinkin keskeinen henkilö Kordelinin elämässä, paitsi kumppanina liiketoimissa myös Kordelinin kuolinpesän ja perustettavan sivistysrahaston suunnittelussa.

Lähde: Alfred Kordelinin säätiön Internet -sivu.

Kordelin määräsi testamentissa omaisuudestaan muodostettavan säätiön. Lue lisää säätiöstä ja sen merkityksestä: ALFRED KORDELININ SÄÄTIÖ

Lue lisää: presidentti Risto Ryti

Yhtä vastausta ei ole

Yhtä vastausta ei ole – lue lisää tästä

Tagged , ,