Henkilöhistoria, Sodan perintö

Puolustusvoimien lippujuhla – kesäkuun neljäs on marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä

Puolustusvoimien lippujuhla 4. kesäkuuta – juhlitaan 2021 ilman paraatia

lippujuhla ja marsalkka mannerheim

Puolustusvoimien lippujuhla – kesäkuun neljäs. Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys, sen ovat osoittaneet sotiemme veteraanit, meidän vanhempamme ja isovanhempamme. Julkisuudessa korostuu Talvi- ja Jatkosota 1939 ja 1941–45. Lapin sota päättyi -45. Sotavuosina suomalaiset yhdessä ponnistivat voimansa. Ulkopuolinen uhka torjuttiin ja nuori itsenäinen valtio säilytti itsenäisyyden. 

Puolustusvoimien lippujuhla – kesäkuun neljäs on marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä

Mistä lippujuhlassa on kysymys?

Puolustusvoimain lippujuhlaa on vietetty nykyisellä paikallaan 4. kesäkuuta vuodesta 1942 lähtien. Vuosina 1919–1939 vastaavaa päivää vietettiin 16. toukokuuta armeijan lippujuhlan nimellä. Tuona päivänä vuonna 1918 valkoisten joukot marssivat Helsinkiin Mannerheimin johdolla. Mannerheimin täyttäessä 75 vuotta, siirrettiin lippujuhla marsalkan syntymäpäivälle 4. kesäkuuta. Talvisodan jälkeen haluttiin korostaa kansallista yhtenäisyyttä, eikä Sisällissodan voiton juhlimista pidetty enää mielekkäänä. Aluksi juhlaa vietettiin nimellä Suomen marsalkan syntymäpäivä. Vuodesta 1950 lähtien juhlapäivää on kutsuttu puolustusvoimain lippujuhlaksi. Puolustusvoimain lippujuhlan päivään liittyvä ylipäällikön ja komentajan vastaanottama valtakunnallinen sotilasparaati järjestettiin ensimmäistä kertaa 1952 Helsingissä. Edelleen lippujuhlan päivänä pidetään jollakin Suomen paikkakunnalla näyttävä sotilasparaati. Helsingissä paraati järjestetään aina, kun Suomen itsenäistymisestä on kulunut tasan viisiä- tai kymmeniä vuosia, kuten tänä vuonna.–

Lähde: Ruotuväki, Helsingin paraati on näyttävin 29.3.2017.

Suomi itsenäistyi valtiona 1917 – 1918 kansa jakautui – Mannerheim yhdisti kansan ”rintamat” Talvisodassa

Mannerheim palasi Venäjältä Suomeen 1917…

Murroskausi pähkinänkuoressa

Sota- ja lähihistoria on minulle läheinen aihe

Kuulun itsenäisyyden ajan viidenteen sukupolveen. Vanhempani kokivat talvi- ja jatkosodan tapahtumat. Sodista muodostui maallemme itsenäisyyden todelliset todisteet.

Sodan perintö seuraa sukupolvelta toiselle, kiinnostaako sinua maamme itsenäistymisvaihe 1917–18 käänteineen.

Ruotuväki – linkki

Tagged ,