Henkilöhistoria

Ståhlberg K. J.

Syntymäpaikka: Suomussalmi.

Koulutus : Ylioppilas, suoritti yliopistossa filosofien kandidaatin tutkinnon ja molempain (maallinen/kirkollinen) oikeuksien kandidaatin tutkinnon. Hallinto-oikeuden professori. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti. Virkamies, poliitikko, senaattori, valtiopäivämies ja presidentti.

Suomen ensimmäinen presidentti

Ammattiura: Oikeustieteilijä, poliitikko ja Suomen ensimmäinen presidentti. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori vuosina 1908–1918. Eduskunnan puhemies 1914-17. Perustuslakikomitean puheenjohtaja 1917. Oli 1918 perustetun Korkeimman hallinto-oikeuden ensimmäinen presidentti. Kuva: K.J. Stahlberg Museovirasto, historian kuvakokoelma. Atelier Apollo, kuvaaja.

Suomen valtion itsenäistyminen 1917

Vaikutti merkittävästi perustuslakikomitean puheenjohtajana Suomen perustuslain ja hallitusmuodon sisältöön. Tasavallan johtohenkilö, vastusti jyrkästi vuoden 1918 kuningaskuntahanketta. Valittiin ensimmäiseksi presidentiksi Kansallisen Edistyspuolueen riveistä 1919. Valintaa tuki maltillinen oikeisto ja vasemmisto, vastahdokkaana presidentiksi oli Mannerheim. Mannerheimin kannatus monien vaikutusvaltaisten sankarina varjosti Ståhlbergin asemaa. Ståhlbergin presidenttikaudella istui seitsemän hallitusta. Vain kahdella oli takanaan eduskunnan enemmistö.

Presidenttikaudella 1919-25 hän joutui tehtävässään ratkomaan sisällissodan 1918 jälkeisiä vaikeita ongelmia.

Suomi itsenäistyi tapahtumien vyöryssä

Presidentti Ståhlberg