Henkilöhistoria

Manner Kullervo

Syntymäpaikka: Kokemäki, Satakunta.

Koulutus: Ylioppilas Turusta. Helsingin yliopiston opiskelija, ei lopputukintoa.

Ammattiura: Toimittaja, poliitikko, radikaali sosialisti ja työväenliikkeen vaikuttaja ennen sisällissotaa. Suomen Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja. Työmies -lehden toimittaja, Sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja ja kansanedustaja 1910.

Eduskunnan puhemies 1917 (Tokoin senaatti). Ajoi ”valtalakia” ja sosialistien vallan kasvua 1917. Ei kannattanut porvariyhteistyötä omassa puolueessa. Ei tunnustanut syksyn eduskuntavaalin tulosta, eikä Svinhufvudin senaattia vaalien jälkeen. Kannatti venäläisten sotilaiden läsnä oloa maassa loppu vuodesta 1917. Manner kuului puolueen johtohahmoihin ja oli johtamassa vallan ottoa ja vallankumousta Suomessa 1917-18.

Sotavuosi 1918: Kansanvaltuuskunta syrjäytti tammikuun lopussa Svinhufvudin senaatin ja kaappasi vallan Helsingissä. Manner nimitettiin Kansanvaltuuskunnan puheenjohtajaksi 28.1.1918. Hän johti punaista hallintoa ja käytävää sisällissotaa sodan loppuun asti. Viipurissa huhtikuussa -18 sodan viimeisenä keinona nimitti tynkä – kansanvaltuuskunta Mannerin Suomen diktaattoriksi. Valkoisten joukkojen lähestyessä Viipuria punaisen Suomen johtohenkilöt matkustivat tappion keskeltä turvaan Pietariin.

Kuoli vankileirillä Neuvostoliitossa 1939, kuolintodistuksen mukaan keuhkotuberkuloosiin.