Henkilöhistoria

Gerich von Paul

Syntymäpaikka: Helsinki (1873-1951).

Koulutus: Haminan kadettikoulu. Suoritti Nikolain Yleisesikunta-akatemian Pietarissa ja Intendentuuriakatemian kurssin. Kirjoitti palvelusvuosinaan useita historiateoksia ja kymmeniä asevoimien ohjesääntöjä ja oppaita.

Ammattiura: Kenraalimajuri. Ensimmäisessä maailmansodassa Venäjän Henkikaartin Jääkärirykmentin päällikkö ja pataljoonankomentaja. Rintamalla Puolassa, Galitsiassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä. Komentajana 3. Pärnun Krenatöörirykmentissä 1917.

Syksyllä 1917 erosi Venäjän armeijasta ja palasi Suomeen. Alkoi yhteistoimin Sotilaskomitean kanssa kouluttamaan joukkueenjohtajia Suojeluskunnille Vimpelin kurssilla. Oli tunnettu aktivistien keskuudessa. Organisoi suojeluskuntien toimintaa Vaasan piirissä loppuvuodesta 1917, Vaasan suojeluskunnan päällikkö Gerich 1918.

Sotatoimet, armeijan perustaminen…

Sota 1918: Sotatoimien alussa oli riisumassa venäläisvaruskuntia aseista Seinäjoella ja Lapualla. Oli sodassa 1918 joukkojen koulutuksen yliohjaaja. Tuki jääkärien asemaa, taustalla oli tyytymättömyys Jääkäripataljoona 27 käyttämisestä meneillään olevissa operaatioissa. Oli oppositiomiesten ehdokas Mannerheimin seuraajaksi talvella 1918. Sodan jälkeen oli 2. Divisioonan komentajana Viipurissa. Siirtyi Suojeluskuntajärjestön palvelukseen Helsinkiin.