Sota-ajan politiikka

Talvisota itsenäisyyden todiste

Talvisota 1939, talvisodan henki, kaikkien sisukas, sitkeä ja kestävä puolustustahto lumosi ulkomaan kirjeenvaihtajat. Suomen talvisota syttyi 80 vuotta sitten (30.11.1939).

Ulkomaan kirjeenvaihtajat eivät esittäneet ennustuksia Suomen asemasta. Suomen ja Neuvostoliiton väliseen aseelliseen konfliktiin ei uskottu eikä sellaisesta vaihtoehdosta kirjoitettu.

Talvisota – sellaista sotaa pidettiin epärealistisena

He pitivät mahdottomana, kuten Richard Busvine jälkikäteen sanoo, että ”pohjoisen jäänpurijat” voisivat asettua vastustamaan mahtavaa Neuvostoliiton sotilaallisia toimenpiteitä. Tietysti ennusteiden puuttuminen oli juuri kommentti Suomen mahdollisuuksien vähyydestä. Suomalaiset tosin pyrkivät osoittamaan Suomen maaston suotuisuuden pienille joukko-osastoille. Wolf H. Halstin teoksesta ”Suomen puolustaminen”, joka pyrki vakuuttamaan suomalaisille, että puolustaminen ei ole toivoton tehtävä, käännettiin osia ranskaksi ja englanniksi.

TALVISODAN KUVA, Ulkomaisten sotakirjeenvaihtajien kuvaukset Suomesta 1939–40, Matti Julkunen Weilin + Göös Helsinki.

”Kun mikään ei ole varmaa, on kaikki mahdollista”

Busvine oli brittiläinen Reutersin sotakirjeenvaihtaja. Talvisota oli totaalinen, siinä kaikki suomalaiset olivat uhan alla. Kaikki mahdolliset voimavarat otettiin käyttöön ja mobilisoitiin taisteluun ylivoimaista vihollista vastaan.

Talvisota oli totaalista sotaa

Neuvostoliiton pommitukset kohdistuivat sisämaan kaupunkeihin. Taisteluun liittyi poliittinen propagandaelementti. Kuusisen kansanvaltuuskunnan varjohallitus Terijoella. Suomalaiset selvisivät lopulta 105 päivää kestäneestä paineesta.

Itsenäisyyttä on puolustettava joka päivä

Talvisota syttyi marraskuun lopussa kun Neuvostoarmeija tunkeutui rajan yli maahamme. Sodan syttymistä muistetaan 30.11. Samalla viikolla 6.12. vietetään myös Suomen Itsenäisyyspäivää. Neuvostoarmeijan hyökätessä maahan 1939 Suomi oli ollut itsenäinen valtio yli kaksikymmentä vuotta. Itsenäisyys tai oikeammin sen julistaminen 1917 ei ollut kuitenkaan pelkkä ilmoitusasia. Suomihan oli ollut edelliset sata vuotta osana Venäjää. 

>>Itsenäsisyttä on puolustettu kolmessa sodassa ! !<<

>>Sotilaspoikablogi on itsenäinen ja vapaa ! !<<

Veteraanimme pysäyttivät vihollisen

Veteraanimme pysäyttivät vihollisen Karjalan kannaksella, Itä-Karjalassa, Sallassa, Suomussalmella jne. Oman isäni sota alkoi Karjalan kannaksella ratsuväen taistelulähettinä. Ratsuväkiprikaatin joukot osallistuivat helmikuussa puna-armeijan pysäyttämiseen Itä-Lemetin mottitaisteluissa.

Ilman puolustustahtoista kansaa ja veteraaniemme panosta Suomi tuskin olisi itsenäinen valtio.

Kiitos Sinulle, että luit tämän blogikirjoituksen.

jatka blogiin…

–Talvisota itsenäisyyden todiste 1939–40 ei ollut toivoton tehtävä–

The Winter War 1939-1940. Kuva. Stina Rautala 2006.
SUOMEN TALVISOTA 1939-1940 (The winter war). Kuva: Stina Rautala, 2006.
Tagged ,