Henkilöt ja muuta hyödyllistä tietoa.

LAGUS RUBEN – Suomen Rommel –

Lagus on ensimmäisen Mannerheim-ristin ritari, panssarikenraali, Suomen vapaussodan jääkäri, pikkutarkka upseeri, ankara ja oikeudenmukainen sotilas. – Hän on olemukseltaan preussilainen ja olosuhteissamme liioitteleva sotilaallisuutta koskevissa vaatimuksissaan, 2.Divisioonan komentaja, eversti Woldemar Hägglund arvioi alaistaan.

Ruben Lagus – ei antanut arvoa puhdetöille – koulutus otettiin vakavasti – muutamia upseereita ja aliupseereita koulutettiin Saksassa asti. Hän korosti sotilaan koulutuksessa oma-aloitteelisutta ja vastuuntuntoa. Torjuntataisteluissa kesällä 1944 divisioona oli armeijan parhaiten koulutettuja divisioonia.

Syntymäpaikka Hämeenkoski

Kenraalimajuri syntyi HL Koskella, Käikälässä 12. lokakuuta 1896. Perhe muutti Helsinkiin 1911. Hän erosi (joutui) ruotsalaisen yhteiskoulun kuudennelta luokalta. Lukion hän suoritti loppuun 1924, jääkärikapteenina. Lagus Ernst Ruben (1898-1959).

(Otsikkouva: 1.Jääkäriprikaatin komentaja Ruben Lagus, Jatkosota 1941. Wikipedia 2023).

Suomen itsenäistyminen ja VAPAUSSOTA johtivat sotilasuralle.

Rubenin veli Olof lähti Saksan Lockstedtiin helmikuussa 1915 ja Ruben matkusti Kemin ja Ruotsin kautta Lockstedtin leirille syyskuussa 1915.

Sotavuosi 1918

Palasi Saksasta jääkärien pääjoukon mukana Vaasaan helmikuussa ja aloitti 2. Jääkärirykmentin esikunnan adjutanttina. Rykmentti osallistui sotatoimiin Tampereella ja Kuokkalassa Karjalan kannaksella.Vuonna 1919 Ruben Lagus komennettiin kouluttajaksi Kadettikouluun.

Pfadfinder-kausi

Rubenin veli Olof lähti Saksan Lockstedtiin helmikuussa 1915 ja Ruben matkusti Kemin ja Ruotsin kautta Lockstedtin leirille syyskuussa 1915.

Suomesta Saksaan lähti alkuvaiheessa vuonna 1915 vapaaehtoisten ydinjoukko noin 180 miestä hankkimaan aseellista sotilaskoulutusta. Ensimmäisiä osallistuneita kutsuttiin pfadfindereiksi, partiolaisiksi.

Ensimmäinen Mannerheim-ristin ritari – panssarikenraali LAGUKSEN muistomerkki

Veteraanimuistomerkki muistuttaa jälkipolvia

Maakunnissa on veteraanien toimesta pystytetty 1970–80 -luvuilla useita muistomerkkejä. Hämeenkoskella sijaitseva Laguksen muistomerkki kuulu ryhmään henkilömuistomerkkejä.

Se paljastettiin 11.8.1974 kirkonkylän keskustassa vanhan myllypadon läheisyydessä. Paikoitusalueelta on kävelysilta Teuronjoen yli. Muistomerkin luominen, rakentaminen ja paljastaminen muodostui aikanaan paikalliseksi kansanliikkeeksi ja sen paljastustilaisuus kansalliseksi juhlaksi. Panssariyhtymän komentaja sympolisoi puolustusvoimien taiselutahtoa ja suorituskykyä. Samana juhlapäivänä kiinnitettiin muistolaatta hänen syntymäkodin, Käikälän kartanon seinään.

Mannerheim-ristin ritareille ja kenraaleille pystytetyt muistomerkit, Laguksen Hämeenkoskella ja Pajarin Asikkalan kirkonkylässä.

Talvisota – Jatkosota

Talvisodassa 1939–40 helmikuussa Kannaksen armeijan 5.Divisioonan komentaja. 

1.Jääkäriprikaati – 5.Divisioona – Osasto Lagus

Sotatoimien alussa 1941 Lagus johti 1. Jääkäriprikaatilla vahvennetun 5.Divisioonan hyökkäystä Tuulosjoelle saakka. Tuulosjoella 4. syyskuuta uusi dividioonan komentaja Karhu ryhtyi hoitamaan tehtäviään.

Tuulosjoelta Syvärille ja edelleen Petroskoihin Laguksen komentamaa 1.Jääkäriprikaatia oli vahvennettu jalkaväkirykmentillä ja joukosta käytettiin nimeä Osasto Lagus.

Hyökkäyksen alussa 10.7. oli episodi Talvelan ja Marksin välillä. Se koski 5.D:n komentajan vaihtamista. Sotamarsalkka Mannerheim ei hyväksynyt Talvelan toimintaa asiassa, joka oli marskin päätösvallassa. Talvela (VI AK) määräsi (vaihtoi) omavaltaisesti Laguksen 5.Divisioonan komentajaksi. Nimitysasiat kuuluivat Mannerheimille.

Ylennettiin kenraalimajuriksi Petroskoin valtauksen jälkeen 3.10.1941.

Mannerheim ei kantanut kaunaa Lagukselle vaan nimitti hänet järjestyksessä ensimmäiseksi Mannerheim-ristin ritariksi. Tämä oli (tai pidetään) Marskin näpäytys Talvelalle.

Panssaridivisioonan komentaja

Keväällä 1942 Jääkäriprikaati majoittui Äänislinnaan ja määrättiin ylipäällikön reserviksi. Panssaridivisioona perustettiin 30. kesäkuuta 1942.

Karjalan kannaksen ratkaisutaistelut 1944

Hänen johtamansa joukot osallistuivat kesällä 1944 taisteluihin mm. Polviselässä, Kuuterselässä, Talissa ja Vuosalmella. Panssaridivisioona osallistui Lapin sotaan syksyllä 1944.

Lagus tutustui Saksassa Blitzkriegiin

Lagus tutustui keväällä 1941 salamasotaan Saksassa. Panssarikenraali Erwin Rommel oli menestynyt Pohjois-Afrikassa. Jatkosodassa Ruben Lagus esitteli Saksassa omaksuttuja oppeja Aunuksessa. Tavoite on hyökkäyksen aikana pyrkiä rajuun läpimurtoon. Hyökkäyskärki levittäytyy maastoon heti kohdatessaan vastarintaa.
–Jalkaväen tuliaseiden lisäksi ampuvat heittimet ja tykistö, viisi panssarivaunua ja panssaritorjuntatykistö, Lagus sanoo.
–Sen jälkeen seuraava jääkärikomppania ajaa kärkeen panssareineen, pst-tykkeineen ja pioneereineen. Eteneminen jatkuu.

Rauhan aikaan

Joulukuussa 1944 kenraalimajuri Rugen Lagus ryhtyi hoitamaan 2.Divisioonan komentajan tehtäviä. Erosi puolustusvoimien palveluksesta 1947. – Kuoli 14.7.1959.

Tagged ,