Sodan perintö

Yhtä oikeaa vastausta ei ole – mutta tutkittua tietoa on

Yhtä oikeaa vastausta ei ole, mutta onneksi on tietoa. Postaus somessa “sotaa 1918 on tutkittu monen sukupolven ajan” tavoitti runsaasti lukijoita muutamassa päivässä. Kiitos mielenkiinnosta.

Ei kannata takertua sodan nimeen

Seuraavana postaus on ”vapaussodan 10 kohdetta, joihin tutustuin 2019”. Siihen pääset tästä. >Vapaussodasta sisällissotaan <

Sotilaspoikablogin tarkoitus ei ole etsiä Sodan 1918 sankareita tai konnia, eikä tehdä johtopäätöksiä tapahtuneesta sodan lopputuloksen perusteella. Ongelma on, että vastaukset kysymyksiin ovat monimutkaisia, tietoa on valtavasti ja sen on hajallaan monissa lähteissä. Opinnäyttteitä ja väitöskirjoja on valmistunut aiheesta yllin kyllin. Kirjaluettelosa on yli 500 kirjaa.


Miksi kannattaa lukea ja tuntea oma historia.
– ja toisaalta juuri kertomaperinne on muokannut merkittävästi suomalaisten mielipiteitä liittyen sotaan 1918 –

Kirjalistasta tietoa 1917-1918 tapahtumista

Melkein jokaisella on valmis näkökulma tai oma totuus asiasta. Poimimalla historian kirjasta itselleen mieluisan kappaleen, voi saada mielenrauhan, tai sitten ei. Kirjaluettelon linkki sivun lopussa.

Toisaalta 1918 -sota oli paljon monivaiheisempi ja vaikeaselkoisempi konflikti, kuin vaikka 2. maailmansodan tapahtumat Suomessa. Siitä on vaikeampi käydä keskustelua. Syy tähän on selvä, käsiteltävässä aiheessa olet tahtomattasi jommalla/kummalla puolella. Haastavaa.

Yhtä oikeaa vastausta ei ole, mutta hyödyllistä tietoa onneksi on. Tutustu Kansallisarkiston tietokantaan ja blogin linkkeihin tällä sivullla.


Edustan ajatuksiltani sukupolvea joka ei ole sotaa kokenut toisin kuin vanhempansa.

Tosin nyt tilanne Euroopassa on muuttunut. Venäjä hyökkäsi 24.2.2022 Ukrainaan ja näemme keskellä Eurooppaa sodan todellisuuden. Päivitys 22.3.2022. Venäjä jatkaa sotaa edelleen, päivitys 22.3.2024.


Kunnioitusta ja lehmän hermoja – tietokanta 40 000 –

Sodan kokemukset siirtyvät ja menneisyys seuraa sukupolvelta toiselle. Kunnioitus aiheen käsittelyssä on erityisen tärkeää jokaiselle meistä, aihe koskettaa jokaista suomalaista.

Jälkipolvet tulevat etsiessään löytämään jatkossakin sotien sankareita ja konnia mutta keskustelun tasapuolisuudessa on aina parantamisen varaa. Mielestäni syyllisten etsiminen on täysin hyödytöntä, vaikka se saattaa palvella jotakuta.

Sodan perintö ja jälkipyykki – kuolintapoja 70 –

Kaikkien sotien perintöön liittyy vahvasti kuolema ja menetys. Sota 1918 kesti 3 kuukautta, helmi–maalis– ja huhtikuun. Sodan taistelujen aikana menetti henkensä noin 9000 ihmistä. Sotatoimet päättyivät toukokuun alussa, sotatoimet jatkuivat antautuneiden vangitsemisina ja teloituksina.

Väkivalta ja murhat alkoivat lisääntymään jo vuoden 1917 puolella. Koston kierrettä oli ilmassa. Nykyihminen kiinnittää huomion surmattujen määriin ja lukuihin. Niitä tässä sodassa on totisesti suhteellisen paljon.

Suomen sisällissota on jälkipyykin osalta kohtuullisen hyvin lingottu. Kokonaistappio, menehtyneiden määrät ovat jatkuvasti vähän lisääntyneet. Tilastossa on nyt yli 40 -tuhatta hakutulosta.

Kansallisarkiston tietokannassa on luettavissa lähes 70 erilaista kuolintapaa. Tietokannassa on eriteltyjä hakutuloksia yli 40 -tuhatta. 

Kuolintapoja aineistossa mainitaan: Kaatunut, kadonnut, kuollut, teloitettu, saanut surmansa, ryöstömurha, murhattu, kuollut vankileirillä, kuollut vankeudessa, kuollut sairauteen vankileirillä, kuollut vankileiriltä vapauduttuaan, kuollut nälkään vankileirillä jne. (Kansallisarkiston sotasurmat tietokanta) Lue tästä artikkeli Mommilan veriteoista 1917.

Kansallisarkisto, sotasurmasampo –tietokantaan


Miksi nykypäivän ihmisen pitäisi tuntea ja lukea historiaa?

  • No, esimerkiksi siksi, että lukemalla meille syntyy tunteita.
  • Me huomaamme kuuluvamme yhteisöön.
  • Me olemme osallistuneet jollain tavalla yhteisön kehitykseen.
  • Opimme ymmärtämään, mistä asenteemme ovat peräisin.
  • Mistä arvomme tulevat.

Sisällissodan kirjallisuutta

  • Kenttäoikeudet välittömät rankaisutoimet Suomen sisällissodassa 1918, Marko Tikka 2004
  • Kauhun aika neljä väkivallan kuukautta Jämsässä, Ristlakki Jukka
  • Kauhun kevät sotaan osallistuneiden henkilöiden muistelmia Savitaipaleen rintamalta 1918
  • Tampere tulessa 1918
  • Heinola 1918 kapinan aika, Kulomaa Jukka, Kekkonen Leena, Heinolan kaupunki 2017
  • Kansakoulunopettajat ja kapina, Rantala Jukka
  • Veripellot Sisällissodan surmatyöt Pohjois-Kymenlaaksossa 1918, Mirja Turunen 2008. Tämä Turusen 2005 julkaistu kirja murtaa myyttejä. Se kertoo Pohjois-Kymenlaakson sisällissodasta 1918. Hän on tutkinut valkoisten ja punaisten pahoja tekoja ja kirjoittaa ”tasapuolisesti”. Löysin sen kirpparilta parilla eurolla ja voin suositella. Tiedon hankinta ei ole ainakaan rahasta kiinni.
  • Marko Tikan kenttäoikeuksia ja oikeuden käyttöä käsittelevä teos löytyy listalta. Filosofian tohtori Tikka oli Turusen vastaväittäjä. Turusen ja Tikan teokset ovat kaikessa kauheudessaan erittäin tärkeitä sisällissodan tietolähteitä.
  • Olen perehtynyt mm. yllä mainittuihin teoksiin ja suosittelen sinulle luettavaksi (ei ole maksettu mainos).

”Syntipukin etsiminen tuottaa aina toivotun tuloksen”

Tutki historiaa koska materiaalia on runsaasti yli 500 kirjan listassa

Yhtä oikeaa vastausta ei hakemallakaan saa, niin monivaiheinen on kyseinen historian aika. Kävin koulua 60–70 luvuilla, enkä muista mitään kouluopetusta Suomen vapaus- tai sisällisodasta. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla valmistui ja elokuvan ”tunnepuoli”on tullut tutuksi.” Tieto ja faktojen tsekkaus on jäänyt oman mielenkiinnon varaan. Suosittelen avointa mieltä ja ”lehmän hermoja”.

Kirjaluettelo 1918


Suosittelen avointa mieltä lukuhetkiin. Tarkoitus ei ole tuputtaa sinulle yhtään mitään. En ole tietenkään lukenut jokaista kirjaluettelon kirjaa.

Sodan kokemukset seuraavat sukupolvelta toiselle. Blogin artikkelit ovat vapaaehtoista luettavaa ja kommentoitavaa. Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä. Voit olla blogikirjoittajaan yhteydessä myös yksityisesti vaikka yhteydenotto sivun kautta.


Suomi itsenäistyi valtiona 1917

Hyödyllistä tietoa 1917–1918 historiasta

Kun tykkäsit tästä postauksesta jaa se kaverille, kiitos.

Tagged , ,