Sota-aika, Sota-ajan politiikka

Sota-aika blogissa kertaus – aloita tutkiminen tänään

Sota-aika blogissa nopeasti ja helposti – yhdellä silmäyksellä tärkeimmät artikkelit. Tässä on sinulle keskeisiä vuoden 1917– tapahtumia ensimmäisen maailmansodan ajalta Suomen itsenäistyessä. Toinen maailmansota, Talvi- ja jatkosota 1939–45. Aloin julkaisemaan sisältöjä 2017 ja osa siitä on nyt avoimesti verkossa ja somessa.

Suomalaisia sukupolvia on leimannut. . .

Miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme: Kun arvioin meidän suomalaisten kokemuksia ja mennyttä, niin mielestäni siihen vaikuttaa kansakuntamme rankka sodan jälkeinen aikakausi.


Sodan 1918 päivämäärät ja taistelut 28.1.– 2.5.1918

Sodan 1918 tapahtumat käynnistyivät 27. ja 28. päivän välisenä yönä Etelä-Pohjanmaalla. Valkoiset riisuivat venäläisiltä sotilailta aseet. Sotatoimia oli osapuolten välillä myös punaisten selustassa Uudellamaalla ja valkoisten selustassa rannikon kaupungeissa ja Savossa. Vallankumouksen keskus oli Helsingissä. Kapinalliset ja venäläisvaruskuntien sotilaat yhdessä jatkoivat etenemistään Hämeessä, Tampereelta kohti Haapamäkeä.


5 myyttiä sisällissodasta 1918

Sisällissota – tunteellinen määrittely ”sisällissota” ei ole Suomen valtiollisen itsenäistymisen kokonaiskuva, eikä nimi kerro koko totuutta. . .


1918 SODAN JÄLJET – Pohjois-Hämeen I pataljoona

Kirja kertoo sodan tapahtumista talvella 1918 Päijänteen länsipuolella.

Video SODAT 1918–1945 – klikkaa YouTube kuvaa –


Suomen ja Venäjän suhde – 11 vaihetta 1812 – 1917

11 vaihetta autonomiasta itsenäisyyteen – miten Suomi irtautui Venäjästä ja itsenäistyi. . .


Vallankumous alkoi ja vahvisti otettaan Venäjällä

Miten vallankumous levisi Suomeen? Mikä oli Tsaarin merkitys ja vaikutus suomalaisiin? Miksi suomalaistaustaiset upseerit ja kenraalit olivat Venäjän rintamilla? Ihmiset olivat levottomia ja tietämättömiä. Elettiin puutteellista arkea mullistusten keskellä ja odotettiin tietoja paremmista ajoista.


Vapaussota ja Sisällissota koskettaa jokaista suomalaista


Venäläismatruusi tähtäsi ja painoi kiväärin liipasinta

Tämä järkyttävä tapahtuma koettiin Hämessä Venäjän vallankumouksen aikaan. Nuori lakimies Risto Ryti oli vierailulla Mommilan kartanossa.


Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys ja pysyvä nautintaoikeus

Itsenäisyyttä on puolustettu kolmessa sodassa. Talvisota syttyi marraskuun lopussa 1939 ja sota 1941–45 käytiin samoin neuvostoarmeijaa vastaan. Ennen edellä mainittuja kahta sotaa Suomi oli solminut Tarton rauhan Neuvosto-Venäjän kanssa 1920. Suomi ja Neuvosto-Venäjä olivat sodassa keskenään 1918.


Puolustusvoimien lippujuhla – kesäkuun neljäs on marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä

Puolustusvoimien lippujuhla – kesäkuun neljäs. Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys, sen ovat osoittaneet sotiemme veteraanit, meidän vanhempamme ja isovanhempamme.


Suomi itsenäistyi muodollisesti valtiona 1917

Suomi jäi ilman hallitsijaa Venäjän Tsaarin luopuessa vallastaan. Tässä postauksessa kerron sinulle keisarivallan kukistumisesta. Sen vaikutuksesta Suomen sisäiseen politiikkaan 1917.


Miksi punakaarti aloitti sotatoimet tammikuussa 1918?

Punakaarti oli vahvimmillaan Etelä-Suomessa. Kaartit vaikuttivat tehdaspaikkakunnilla ja kaupungeissa. Valtaamalla Pietari – Riihimäki varren asemakylät kaartilaiset saivat junakuljetukset hallintaansa. Punaisten sotilaalliseksi päälliköksi oli nimitetty vuoden 1917 lopulla Ali Aaltonen.


Sodan alku – tärkeät tapahtumat ja paikkakunnat

Sotatoimien alussa venäläiset ja punakaartit yrittivät vallata Haapamäen tärkeän risteysaseman Etelä-Pohjanmaalla.


Missä punaiset hyökkäsivät – mikä oli valkoisten tukialue

Tutustu karttoihin ja selostukseen miksi juuri Pohjois-Hämeessä piti saada ratkaisu aikaiseksi. Vilppula muodosti ylitsepääsemättömän esteen venäläisten ja punakaartin pääsylle pohjoisen suuntaan.


Sodan käänne – punaisten hyökkäys torjutaan Pohjois-Hämeessä

Länkipohjan taistelua pidetään valkoisen armeijan ensimmäisenä menestyksenä. Muutamaa päivää aikaisemmin oli torjuttu punakaartin hyökkäsyritys Kuhmoisiin. Kirkonkylä sijaitsee Päijänteen rannalla.


Vastauksien etsiminen – tieto ja tutkiminen

Vuoden 1918 tammikuussa ei tiedetty minkälaiset muodot alkanut kriisi tulisi saamaan. Kiinnostuin tutkimaan vapaussodan historiaa perehtymällä ensin Jääkäriliikkeen vaiheisiin ja käymällä Latviassa Missejoen ja Riianlahden ranta-asemissa. Tässä artikkelissa – vapaussota 1918 koskettaa jokaista suomalaista – kerron sinulle Suomen vapaussodan kohteista. Kirjaa kirjoittaessa otin lähes 400 valokuvaa Hämeessä, niiden tarkoitus on auttaa sinua paikallisen sotahistorian ymmärtämisessä.


Historian henkilöt

Sota-aika blogissa nopeasti ja helposti – aloita henkilögallerian tutkiminen tänään. Henkilöitä ja sodan historiaa 1917–18. Käytä viisi minuuttia ja tutki itsenäistymisen ajan tunnettuja ja vähemmän tunnettuja ihmisiä. Vastauksia kysymyksiin: Kuka oli ollut karkoitettuna Venäjälle? Kuka kannatti itsenäisyyttä ja suhtautui myönteisesti monarkiaan?


Hans Kalm ei suunnitellut nuorena sotilasuraa joutuessaan muiden virolaisnuorten tavoin Venäjän armeijaan

Sota-aika 1917 Itärintamalla. Elokuussa 1917 vallankumouksen ja kurittomuuksien levitessä rintamalle jätti kapteeni Kalm paikkansa Venäjän armeijassa. Monen upseerit tekivät samoin välttääkseen vallankumouksellisten mielivaltaiset oikeusistunnot. Kalm suuntasi kotiinsa Viroon.


Valokuvat ja kartat

Galleria ohjaa sinut sotahistoriaan. Valokuvat on otettu maastokäyntien yhteydessä Kuhmoisissa, Padasjoella, Asikkalassa, Lahdessa ja Hollolassa.


Sotaa 1918 on tutkittu monen sukupolven ajan

Sota -aika 1918 kiinnostaa. Jälkipolvet tulevat etsiessään löytämään jatkossakin sotien sankareita ja konnia. Suomen sisällissota on jälkipyykin osalta kohtuullisen hyvin lingottu. Kokonaistappio, menehtyneiden määrä on tilastoissa nyt yli 40-tuhatta hakutulosta. Sotaan 1918 liittyvä yli 600 teoksen kirjaluettelo. Sotasurma tietokanta ja historian dokumentteja löydät täältä.


Nuori lakimies Risto Ryti ja Alfred Kordelin

Kerron sinulle kahdesta miehestä. Molemmilla on paikka Suomen itsenäistymisen historiassa.


Kun maailmassa on virhe tarvitaan lehmän hermoja

Asioista saa olla eri mieltä. Joskus voi olla vaikeaa hyväksyä toisen kirjoituksia ja mielipiteitä. Jos joku kommentti ottaa todella pattiin, niin kannattaa antaa suurimman tunnekuohun mennä ohi. –Ainoa oikea mielipide saattaa sulkea pois ainoan oikean ratkaisun


Sodan ratkaisu Lahdessa ja Hollolassa 1918

Punaisten kansanvaltuuskunta oli jättänyt Helsingin jo 9. huhtikuuta. Rata Riihimäeltä Lahden kautta Viipuriin oli vielä tuolloin punaisten hallussa ja käyttökunnossa. Osa Kalmin pataljoonasta marssi 20.4. päivällä kaupunkiin pohjoisesta. Saksalaiset olivat edellisenä iltana miehittäneet kaupungin.


Pataljoona Kalmin asemat Hatsinassa

Kerron sinulle Pohjois-Hämeen I pataljoonan tehtävistä Päijänteen – Vesijärven kannaksella ja Hollolan suunnalla.


Sotatoimet helmikuussa 1918 – Sotilaskomitean puheenjohtaja Mannerheim palauttamaan järjestystä

Kerron tässä postauksessa sinulle mikä oli Karjalan nousu ja mm. missä on Vilppulan rintama. Miksi rautatiet olivat niin tärkeitä sotatoimen kannalta. Missä olivat ensimmäiset kahakat Pohjois-Hämeessä ja Savon suunnassa.


Suomen Talvisota 1939-40 ei ollut toivoton tehtävä

Neuvostoliiton pommitukset kohdistuivat sisämaan kaupunkeihin. Taisteluun liittyi poliittinen propagandaelementti, Kuusisen kansanvaltuuskunnan varjohallitus Terijoella. Suomalaiset selvisivät lopulta 105 päivää kestäneestä paineesta. Talvisotaa pidetään suomalaisten todellisena itsenäisyystaisteluna. Sota 1918 ja sen jälkipyykki oli jättänyt kansakuntaan syvät arvet. Kuitenkin Talvisodan kokemukset yhdistivät kansan joka nyt taisteli itsenäisen asemansa puolesta.


Sotilaspoikablogin 5 vinkkiä sotahistorian harrastajalle

Itsenäistymisvaihe 1917 oli suuri mullistus Suomessa.

  • Sodan Jäljet 1918-kirja 
  • Sotatoimet ja operaatiot 1918
  • Sodan kokemukset ja sodan perintö
  • Sota-ajan politiikka ja levoton Suomi
  • Kuvia – karttoja – henkilöitä

Tutki polku 1918 kapinasta vapaus- ja sisällissotaan


Hämeen kohteita kartalla


Vuosien 1917–19 dokumenttiaineistoa

  • Mannerheimin eronpyyntö….
  • Eduskunta hyväksyi 11.1.1918 äänin 97–85 sosiaalidemokraattien vastustaessa…
  • Punaisten julistus hallitusvallan siirtymisestä 28.1.1918 sekä asetuksia…
  • Jne…
Tagged , ,